Odnosi

Kot družbena bitja dnevno prihajamo v stik z drugimi predstavniki (zlasti iste) vrste. (Malo za šalo, tudi če mislite, da so nekateri izmed Nezemljani, je z njimi potrebno delati predvidno in “v rokavicah”. 🙂 )

Zato so odnosi, v katere vstopamo, sodelujemo ali zgolj obrobno prisostvujemo, zelo pomembni. Bliže kot so nam ljudje, pomembnejši kot so ti za nas, bolj so ti medsebojni odnosi dragocenejši. Samo za primer vzemimo družinske člane – partnerja ali ožjo družino. Imeti dober odnos  z njimi pomeni bistveno več. Ne samo navezanosti in ljubezni, prinašajo nam občutek izpolnjenosti, sreče in zadovoljstva. Skrhani ali povsem odtujeni odnosi z najbližnjimi, po drugi strani, v nas porajajo občutek praznine, razočaranja in nezadovoljstva. Če smo v družinskem krogu deležni ljubezni, podpore in medsebojnega razumevanja, cvetimo. Življenje nam je v veselje. Optimizem nas ne bo zapustil niti v težkih situacijah.

V medsebojnih odnosih smo vsi najbolj pametni, a vsak od nas občasno tudi “falira”. Če drugače ne, so ravno družinski člani, še bolj pa naš življenjski partner (mož, žena ali izvenzakonski partner/partnerka) tisti, pri katerem delamo eno najpogostejših napak: spreminjanje osebe “po meri sebe”.

Spreminjati drugega za ceno dobrih odnosov

Ko želimo spreminjati drugega “po meri sebe”, se je potrebno zavedati dvojega: najprej, da ustvarjamo “novo” osebo več ali manj zato, da nam postane (še bolj) všeč. Da se denimo odvadi nečesa, kar nam ne pri srcu. Morda celo škoduje zdravju, podobi ali vedenju te osebe. Primerov je nešteto: lahko je kajenje, alkohol, posedanje, oblačenje vaše najstnice, vzkipljivost, vulgarnost ali pa stereotipno “ne-spuščanje straniščnega pokrova”. Vse lepo in prav. A morda vam oseba, v katero jo boste sami tako silno želeli “preoblikovati”, celo manj všeč kot pred spremembo.

Seveda je najbolj odvisno od tega, za kaj gre in kakšno težo sprememba v resnici ima. Odvajanje od kajenja ali alkoholizma je nekaj čisto drugega (in ima pozitivne učinke na več oseb, ne samo vaju), kot pa če za vsako ceno vztrajate pri malenkostih, ki zmotijo le vas.

Drugi vidik, ki ga morate upoštevati, pa je povezan z oziranjem na drugega. Gotovo ste že slišali za pregovor “Navada je železna srajca“. Še huje bo, če se nanj/nanjo ne oziramo, se ne pogovorimo in spremembo želimo preprosto vsiliti. Bodite realni: vprašajte sami sebi, kako bi se vi počutili, če bi od vas kdo drug zahteval spremembo, ne da bi se prej posvetoval z vami? Hitro našli izgovor, da gre “zopet za eno od njegovih/njenih kapric”, verjetno pa bi k temu dodali tudi kanček odpora.

Nenazadnje pa, vedno imejte pred samo še en pomislek: “Ali imam pravico spreminjati osebo?” Že samo vprašanje bi vam moralo dati občutek, da s spreminjanjem drugega “po meri sebe” igrate nevarno igro, ki lahko nosi precejšnje posledice v vajinem odnosu. Dolgoročno lahko skrha razumevanje, odtuji drug od drugega ali celo uniči zvezo.

Služba je naš drugi dom

Pogosta napaka v odnosih je popolno nasprotje prej opisanemu – pretirano prilagajanje. Še bolj kot doma lahko to opazimo v službenem okolju. V odnosu s sodelavci in šefom ravnamo seveda nekoliko drugače. Imeti dobre odnose v službi pa pomeni še več prilagajanja. Prvič, za ceno večje uspešnosti pri delu smo pripravljeni prenesti večji napor. Biti še bolj ustrežljivi. Ali pa obmolkniti takrat, ko bi morali jasno in glasno opozoriti na krivico, ki vam jo povzročil šef. Lep primer tega so “projektili”, ki odnosu nesporno škodujejo – a jim velikokrat podležemo in preprosto skonimo glavo.

 • null

  Odnosi

  Nahajate se v tem poglavju

Ključne prednosti dobrih odnosov

 • Razumevanje

  Kot družbena bitja smo bolj cenjeni, biti v naši družbi je lepše.

 • Podaljšuje življenje

  Topli, izpopolnjujoči odnosi dokazano podaljšujejo življenjsko dobo.