Dovolite psu spati poleg vas

Kje naj vaš pes spi ponoči? Nad tem bodo ljubitelji psov navdušeni (oni drugi pač ne): Dovoliti štirinožnemu kosmatincu spati v vaši spalnici je pravzaprav dobro za vas! Sodeč po raziskavi, predstavljeni v nadaljevanju, spanje psa v vaši spalnici dejansko pomaga pri vašem osebnem počitku.

Raziskava spanja

V ameriški medicinsko-raziskovalni kliniki Mayo Clinic so k sodelovanju povabili 40 odraslih lastnikov psov. Tistih, ki svojemu hišnemu ljubljenčku dovolijo spati bodisi v lastni postelji bodisi kje drugje v spalnici. Vsi sodelujoči (tudi njihovi psi) so sedem dni zapored nosili naprave za zaznavanje gibanja v spanju ter pridobljene podatke primerjali z odgovori v dnevnih anketah.

V primerjavi s prejšnjimi študijami, ki so ugotavljale, da je bolje psa “nagnati iz vašega spalnega kraljestva”, je nova raziskava dokazala nasprotno. Človekova “učinkovitost spanca” je boljša, če pes lahko spi v spalnici poleg njega.

Človek presenetljivo bolje spi, če lahko tudi njegov pes v spalnici poleg njega. Click To Tweet

Vendar pozor: v spalnici še ne pomeni tudi na vaši postelji. Kadar je pes spal dejansko na postelji, je v vseh primerih, ki so jih analizirali, posameznikov spanec bil večkrat zmoten. V povprečju so osebe s psi, ki so spali v istem prostoru – vendar ne na postelji – dosegli 83 točk pri učinkovitosti spanja. V primerjavi s tistimi, ki so s psi spali v isti postelji (dosegli so 80 točk), je to sicer za malenkost več, vseeno pa so se slednji čez noč zbujali večkrat.

Avtorica raziskave, dr. Lois Krahn, specialistka na Centru za medicino spanja medtem poudarja: “Ljudje dobijo občutek udobja. Zelo sproščujoče je – in zato spodbuja spanje – če veste, da je v bližini dobro vzgojen pes ali mačka, ki prede.”

Zakaj naj vaš pes spi v istem prostoru kot vi?

1. Dajejo vam udobje: naj bo njegovo toplo telo ali ritmično dihanje, vaš kosmati prijatelj, ki spi poleg vas, posredno naredi prostor prijetnejši.

Weimaraner-dog-on-cushion-pes-kje-naj-spi-Mind-Tectonica-mindtectonica
Dajejo vam udobje – naj bo njegovo toplo telo ali ritmično dihanje, vaš kosmati prijatelj, ki spi poleg vas, posredno naredi prostor prijetnejši.

2. Borijo se proti nespečnosti: če je pes v bližini postelje, spodbuja mirnost, občutek varnosti in zmanjšuje stres.

spalnica-naj-pes-tudi-spi-v-njej-Mind Tectonica mindtectonica
Borijo se proti nespečnosti – če je pes v bližini postelje, spodbuja mirnost, občutek varnosti in zmanjšuje stres.

3. Crkljanje z njimi razbremeni stresa in tesnobe: zlasti pozitivna naravnanost mladička je nalezljiva, deluje kot obramba proti stresu.

puppy cuddle pes kje spi dovoliti v spalnici Mind Tectonica mindtectonica
Crkljanje z njimi razbremeni stresa in tesnobe – zlasti pozitivna naravnanost mladička je nalezljiva, deluje kot obramba proti stresu.

4. Tudi za vašega psa je dobro: na svetu ni ničesar, kar bi pes ljubil bolj kot prav vas, še zlasti če mu dovolite, da lahko noč preživi poleg vas.

dalmatian dalmatinec pes kje naj spi v spalnici Mind Tectonica mindtectonica
Tudi za vašega psa je dobro – na svetu ni ničesar, kar bi pes ljubil bolj kot prav vas, še zlasti če mu dovolite, da lahko noč preživi poleg vas.

“Verjamem, da je povsem mogoče psa vključiti v vaše življenje in z njim preživeti čas, vključno v večernih in nočnih urah, njegova prisotnost v vaši spalnici pa ni velik problem. Prej nasprotno – izboljšali boste svoje počutje,” dodaja dr. Krahnova.

Pes, ki osrečuje

Ne da bi se spuščal v večno razpravo med gorečimi zagovorniki psov ter enako zavzetimi ljubitelji mačk (dog-owner vs. cat-owners), vas pes zagotovo naredi srečnejše. Ne samo skozi zadovoljstvo in veselje, ki vam ga prinaša, pač pa tudi zaradi gibanja in socializacije.

Pes in človek sobivata že tisočletja. V zadnjih letih pa so znanstveniki in psihologi pričeli tudi bolje razumeti ta soobstoj. V največji meri, kako koristna je prisotnost psa na človekovo duševno dobro počutje (angl. Mental Well-Being).

Študije so pokazale, da že opazovanje lastnega psa povečuje raven oksitocina v telesu in zmanjšuje raven kortizola. Oksitocin je hormon, ki se sproža v možganih ter je povezan z občutki ljubezni, navezanosti in naklonjenosti. Ima pa celo kardioprotektivne (protisrčne), aksiolitične (proti vznemirjenosti) in antistresne učinke. Nasprotno pa kortizol, ki se danes največkrat izloča ob stresnih situacijah (pravimo mu tudi stresni hormon), vpliva na povišan krvni tlak ter negativno na srce in ožilje, odpornost in telesno težo. Psi so lahko zvesti prijatelji in spremljevalci, njihova prisotnost zmanjšuje osamljenost in družbeno izoliranost. Slednji sta vse pogostejši težavi zaradi večje urbanizacije družbe in hitrega tempa življenja.

Toda psi so lahko tudi “katalizatorji” za povečano telesno aktivnost pri ljudeh. Vsak pes mora hoditi ven in se igrati. Njihovi lastniki so tako primorani, da psa odpeljejo na sprehod večkrat dnevno. Ne glede na vremenske razmere zunaj, tudi če pada dež ali sneg. Več gibanja pomeni boljše zdravje in krepitev imunskega sistema. Hoja pozitivno vpliva tudi na izločanje seratonina, tako imenovanega hormona sreče. Dokazano je, da lastniki psov redkeje zbolevajo za depresijo.

Druženje z drugimi

In nenazadnje, če psa peljemo na 30-minutni sprehod nekajkrat dnevno, ne bomo samo povečali lastne telesne aktivnosti, pač pa tudi družabnost. Verjetnost, da boste na sprehodu drugega ljubitelja psov, je velika. Morda ne vsakokrat, tu in tam pa boste gotovo izkoristili priložnost za pogovor. Konec koncev imate skupno točko, zaradi katere ste vsi štirje zunaj.  🙂

Življenjska lekcija psa ne glede na to kaj vam življenje prinese vrzite malo trave na to in nadaljujte svojo pot Mind Tectonica mindtectonica
Življenjska lekcija psa #01: ne glede na to, kaj vam življenje prinese, vrzite malo trave na to sr**** in nadaljujte svojo pot. (Neznani avtor)

Ampak vseeno se bom spustil tudi v tisto večno razpravo. 😀  Tisti, ki imajo pse, naj bi bili srečnejši tudi iz drugih razlogov: ameriška raziskava, objavljena na Psychology Today, jih navaja in vse skupaj potrjuje. No, pa sem povedal.

 

Carpe diem ter veliko lepih trenutkov z vašimi hišnimi ljubljenčki. Predvsem pa dober spanec! Doma, na dopustu ali celo v službi. Da, prav ste prebrali. Zakaj priporočam krajše “spalne” odmore tudi na delovnem mestu, najdete v tem članku.