Marko je garal 40 let, nato pa …

Ne bodi kot Marko! Pomisi na ure, ki jih posvečaš stvarem, ki te ne navdušujejo, ne motivirajo za življenje in ne osrečujejo. Vprašaj se, ali dodajajo vašemu življenju smisel? Mind Tectonica sreča zadovoljstvo

Projekti v službi. Pehanje za rezultati. Dokazovanje. Ciljanje na napredovanje. Usklajevanje družinskih aktivnosti. Hitenje med tem in onim opravkom. Včasih se zvrsti preprosto preveč in tako komajda upravljamo naša življenja skozi čas. Kaj storiti? Ne bodite kot Marko! Kdo?  🙂

Super Marko

Marko je začel delati s 25. letom in se upokojil pri 65. letih. Skupaj je torej zbral 40 let delovne dobe. Polnih 40 let dela! V tem obdobju si je vsako leto vzel 30 dni dopusta. Ponosno se je pohvalil tudi, da v vseh teh letih ni bil huje bolan.

Marko je tako v 40 letih posvetil delu okoli 81.000 ur!

Ta številka (pri upoštevanju 40-urnega delovnika na teden) morda resda ne vključuje vseh praznikov, ki padejo na delovne dni, prav tako ne vseh izrednih oblik odsotnosti z dela. A tudi ne vključuje vseh tistih e-mailov, na katere je odgovarjal v večernih urah, ob vikendih in celo na dopustu. Ne upošteva časa, ko je o službi razmišljal, ko je bil doma – po naključju ali namenoma. Kot tudi ne upošteva časa, ko je Marko prišel v službo zgoraj zjutraj, še preden se je začel uradni delovni čas, ali ostajal dlje. Drugače povedano, čas, ki ga je mentalno ali fizično posvetil delu, je verjetno še večji od navedene številke. Ali lahko Markota upravičeno skrbi?

Refleksija in spoznanje

Ob upokojitvi se je reflektivno spominjal vseh trenutkov za nazaj. Vseh dni, preživetih v službi. Pa tistih doma, ko mu je žena stala ob strani, ga bodrila ali ga prijazno (včasih pa tudi manj prijazno) opozarjala. “Daj se že odklopi od računalnika ali pusti vsaj za vikend mobilni telefon pri miru.” Spominjal se dopustov, pa uspehov v službi in novih projektov, kjer sprva ni vedel, kje naj se dela sploh loti. In Marko nenadoma postane zmeden – kam mu je ušlo vseh 40 let dela, cela mladost, zrelost in vse vmes? Od ustvarjanja družine, nadur, zidanja hiše in igranja tenisa, ki ga je ljubil vsa ta leta. Spraševati se začne, če se z upokojitvijo njegovo življenje šele začenja. Pri petinšestdesetih!

Ste Marko tudi vi?

Predstavljajte si, da ste ta Marko prav vi.

Vse ure, ki jih v svojem življenju posvetite službi – ali dodajajo vašemu življenju smisel?

So te ure prispevale k vašemu dobremu počutju in k sreči? So vas ob vsem navduševale? Ali pa je vsaj večina tega časa bila odvzeta vašemu življenju? Prav gotovo jih ne boste dobili nazaj, potem ko se bodo enkrat iztekle. Lahko se tolažite, da ste vsaj imeli delo, si “pošteno služili denar” in ob tem ustvarili vse drugo, kar ni povezano z vašo kariero.

A na koncu je računica znana: 81.000 ur je šlo za kariero. Za delo, ki ste ga ljubili ali sovražili. Za službo, v kateri ste bili cenjeni, se počutili dobro in vas je bogatila. Ali pa za službo, kjer ste komaj čakali na petek in se v ponedeljek komajda privlekli nazaj. Za službo, ki vam je povzročala sive lase tako ali drugače. Ne dovolite si tega – sami sebi dolgujete, da služba lahko tudi navdihuje.

Včasih je potrebno majhnih stvarem ki te običajno dolgočasijo dopustiti da te nenadoma navdušijo Andy Warhol Mind Tectonica
Včasih je potrebno majhnih stvarem, ki te običajno dolgočasijo, dopustiti, da te nenadoma navdušijo. / You need to let the little things that would ordinarily bore you suddenlly thrill you. (citat Andy Warhol)

 

Vse ure, ki jih v svojem življenju posvetite službi – ali dodajajo vašemu življenju smisel? Click To Tweet

Kako boste izkoristil paket?

Ne glede na vse to, vprašajte se, kako danes želite izkoristiti celoten paket, ki je pred vami – vseh 81.000 ur. Morda jih je že veliko za vami, morda večina pred vami. Ne glede na to, koliko let delovne dobe vas še čaka, prepričajte se, da jih porabite koristno, plodno in predvsem na način, ki vas bo osrečeval. Poskušajte dobiti največji izkoristek za to, kar vlagate v vse te ure dela.

Prav zato je tako pomembno, da ste čim srečnejši pri delu. Kot lahko.