Imeti rad prijatelje in znance (3/5)

Imeti rad prijatelje in znance

Prijateljstvo se nikoli ni dobro mešalo s privoščljivostjo ali zahrbtnostjo. Zavist? Mogoče. A privoščiti znancu, da mu gre slabo – v takem primeru zagotovo ne mislimo s srcem, temveč s tistim koščkom naše osebnosti, ki bi raje videl lasten uspeh ob nesreči drugega. Upanje, da bomo sami izpadli bolje in bili vredni več, če drugega vidimo padati, ima kratek rok uporabe. Povrhu vsega je sila nevarno, da v nas spodbudi še več nezadovoljstva in nas pahne v izjemno negativno spiralo: namesto, da bi želeli prijateljem in znancem dobro (in bili veseli, da jim uspeva), smo samo še bolj privoščljivi, maščevalni in zagrenjeni.

Rekli boste, kaj pa če se oseba, ki jo poznamo, baha z novim avtomobilom, torbico priznane znamke, položajem v podjetju ali s tem, kako super so njeni ali njegovi otroci? En hiter nasvet: če to niso tudi vam zelo veliko vredne stvari, ubijte vsakršno zavist v sebi. Vam so pomembne stvari, ki komu drugemu niso. In če so drugi ponosni na svoje stvari – bodite veseli zanje. Lahko jim svetujete, da je navdušenje stvar presoje vsakega posameznika, a biti vesel za nekoga in želeti enako zase ni isto.

 

Razlikujte med »biti vesel za druge« od »želeti enako zase«

Ne boste verjeli, kakšno razodetje, če ne kar čudež, se zgodi, ko začnete striktno razmejevati med tem, kar si želite, in tem, kar imajo drugi, pa ste zanje odkrito veseli. Vaše želje so nekaj čisto drugega, če jih sproža imetje drugih, četudi ste si sami enako dolgo ali še dlje želeli tudi vi. Iskrica, ki jo sproža zavist, povzroča negativno mišljenje, bolj v smeri “tudi jaz moram”. In “moram” ni dober temelj, na katerem bi gradili lastne ambicije, niti ni dober za odnos s to osebo. Zato si vzemite čas za temeljit razmislek, ali ima prijatelj ali znanec podoben življenjski slog, da bi želje, ki jih sproža, bile tudi vam lastne in predvsem, kako bodo koristile vam osebno. Če ne, bodite zgolj in preprosto veseli, da ta oseba nekaj ima, odkrito delite to veselje z njo ali njim, a ostanite na trdnih tleh, kaj je vam pomembno. Če so to odnosi s prijateljem, naj pri tem odkrito tudi ostane.

 

Naučite se poslušati … in samo poslušati

Aktivno poslušanje je znak najboljšega grajenja odnosa s prijateljem in znancem, ne glede na to, kaj vam govori. Če imate prijatelja res radi, ga ne boste prekinjali, še posebej pa ne, če opazite njegov žar in energijo, s katero vam nekaj pripoveduje. Dovolite si, da vas vsa ta energija navduši tudi vas. Iz zanosa se rodijo najboljše ideje in stkejo še boljši odnosi.

Kaj pa takrat, ko začutite stisko ali nelagodje? Odvisno od situacije, a osebno bi svetoval, da osebno na vljuden način prekinete z besedami “Nekako zaznam, da ti je nelagodno pripovedovati tole”. Spremljajte odziv in izrazite empatijo – vendar ne, ker razumete osebo (ker morda je ne, dodatnih informacij pa torej ne želite spodbuditi), temveč s ponudbo dlani, da o tem ni potrebno razpravljati, če je tej osebi težko. Stati ob strani, četudi v sočutju, naredi pravi čudež, ne da bi prijatelju ali znancu bilo potrebno poglabljati stisko.

 

Kako prijateljstvo izgleda ali kako se ob tem počutite?

Medtem ko obsežnejših raziskav o prijateljstvu in pomenu prijateljstva pri nas ni veliko, se v zahodnem svetu pojavljajo številni raziskovalni centri, ki proučujejo to tematiko. Raziskava Univerze v Manchestru je denimo zajela kar 10.000 oseb, v ZDA se s tem pojmom intenzivno ukvarja celo zdravstveno ministrstvo (U.S. Department of Health and Human Services). Ugotovili so, da imajo ženske globlja in trajnejša prijateljstva kot moški, ki so v odnosih s prijatelji in znanci bolj preračunljivi in pragmatični. Saj poznate tisto, “prijateljstvo sta stkala ob dobrem pivu” – nič čudnega, da moški povezujejo prijateljstvo tudi z družabnim pitjem. 🙂

Da pravo prijateljstvo sproža pozitivne občutke v nas samih, ni potrebna nobena raziskava. Z osebo, s katero smo spletli tako dober odnos, si želimo biti dalj časa, minute nam hitro bežijo, druženje pa nam je v veselje in lastno srečo. Zato je ob obilici vseh stikov, ki jih imate z drugimi, ter vseh “prijateljih” na družabnih omrežjih, zelo pomembno, kako se v odnosu počutite. Sprožajo ti odnosi v vas občutke, v katerih ste lahko takšni, kot ste? Ima druženje z osebo na vas pozitiven učinek ali ste po srečanju oziroma pogovoru prišli bolj izčrpani in raztreseni? Pomislite na vsebino druženja in svojstvene dokaze v vas sami, kaj druženje izžareva.

 

Morda velja za zaključek tega sklopa le še zanimiva misel, ki sem jo prebral nedavno:

“Wishing to be friends is quick work, but friendship is a slow ripening fruit.”

(Želja po prijateljih je hitro delo, a prijateljstvo je sadež, ki zori počasi.)