Imeti rad = naporna naloga

imeti rad ljubezen do sebe Mind Tectonica mindtectonica.si

Imeti rad = naporna naloga

Imeti rad samega sebe, se zdi sila enostavno. Imeti rad ljudi okoli sebe, se sliši sicer logična poteza razvitega človeka. Imeti rad širše, pa zaide v čudne vôde. Takšne, v katerih se hitro izgubimo. Glavni osumljenec ste seveda vi sami, a se vsaj lahko sklicujete na olajševalne okoliščine: meje. Ovire, ki prežijo na nas že, ko prižgete TV. Okove, ki si ji pogosto nadenemo kar sami.

 

Je brezmejna ljubezen rešitev za vse in vsakogar?

Ne, ni. Kdor vam skuša prodati idejo, da samo brezmejna ljubezen reši vse težave okoli nas, nam najbrž prodaja suho slamo. Ali pa živi v hipijevski ideologiji po principu »Make love, not war«. Vojn res ni potrebno sejati, a bijemo jih vsi – takšne in drugačne bitke so postale stalnica naših življenj. Borimo se za lastni obstoj, za položaj v družbi. Bitke bijemo za pozornost. Za ugled. Za čim boljši vtis, ki ga naredimo na druge. In res je, tu delamo napake. Vojno sprožamo tam, kjer je – če potegnemo črto pod vse – pogostokrat precej nepotrebno.

Morda velja o tem naš prvi razmislek: za kaj in za koga bijemo te bitke? Da bi bili boljši od drugih? Ali da bi bili boljši kot smo bili včeraj, pred mesecem ali lani? Ali svoj napor vlagamo v področja, ki nas delajo boljše v lastnem prepričanju, ali zgolj za mnenje drugih? Kako osebnostno rastemo in koliko pri tem oviramo sebe in druge?

Oviramo? Uh, ja, pa še kako …

 

V naslednjih prispevkih, ki si bodo sledili kot serija temu uvodu, bom skušal podrobneje predstaviti pomeni petih krogov, skupaj z ovirami, mejami in nasveti, ki se nanašajo na:

 

Imeti rad samega sebe  (ker že nestrpno pričakujete 🙂 , naj bo to skromno predbožično darilo – 24. 12.)

Imeti rad svoje najbližje  (kmalu)

Imeti rad prijatelje in znance  (kmalu)

Imeti rad vse ljudi  (kmalu)

Imeti rad ves svet in naravo – takšna, kot sta  

Povzetek  (nekakšen »all-in-one« paket + vaš “takeaway” = kar lahko uporabite zase)

 

 

Komaj čakam Excited girl v pričakovanju kmalu
Več sledi KMALU! Do takrat pa: Carpe diem!