10 signalov, da ste nesrečni pri delu

10 signalov, da ste nesrečni pri delu

Kako veste, da ste nesrečni pri delu? Kako ugotovite, da nekaj ni vredu in da je morda čas za spremembe? Kako veste, da je potrebno pri sedanjem delodajalcu nekaj nujno spremeniti ali poiskati novo službo?

Pri svojem delu sem srečal veliko oseb, ki niso srečne v službi. Statistično je bistveno lažje najti sodelavca, prijatelja ali znanca, ki se nad svojim delom pritožuje kot osebo, ki bo odkrito izrazila, da je v službi srečna. Naravnani smo tako, da lažje pokritiziramo ali “pojamljamo” o problemih, kot da bi izpostavili prednosti, veselje ali celo navdušenje. Zakaj? V upanju, da lažje tako najdemo somišljenika, s katerim delimo skupno prepričanje, da “tako slabo še nikoli ni šlo”. Ubrano jamranje? Morda. Iskanje sočutja? Verjetno. Deljenje podobnega prepričanja? Skoraj zagotovo.

10 signalov, da ste nesrečni pri delu? Preverite, če veljajo za vas.

Naslednji seznam je 10 najpogostejših signalov, da ste pri svojem delu nesrečni. Seštevajte točke, če pri posameznem signalu odgovorite pritrdilno oziroma se strinjate, da za vas veljajo.

 

1. Odlašate z nalogami.

ProductiveProcrastination04

Resnično si želite, da bi delo opravili. A nekako se težko lotite “zagristi v to žabo”. Odlašate do zadnjega, ovinkarite vse dokler vam ne teče voda v grlo, pa še takrat je končni rezultat komajda zadovoljiv. Kot nekakšen poizdelek, ki ga predate naprej.

Odlašanje z nalogami, ki bi jih morali že zdavnaj opraviti – tudi če ste prepričanja, da s tem samo taktizirate – mnogi vidijo kot posebno pomanjkljivost. Zame pa je eden pomembnejših pokazateljev ali signalov, da ste pri delu nesrečni.

 

 

2. Delovnik za vas traja v nedooooogled.

Four businesspersons sitting on bench looking up at clock. Horizontally framed shot.

Prva stvar, ki jo naredite, ko pridete v službo? Pogledate na uro in v glavi preračunate, koliko ur še ostaja do odhoda domov?

Če mislite na čas, zagotovo niste v stanju zanosa ali toka (več o tem v prihodnjih prispevkih). Ironija v vsem je, da vas bo osredotočenost na čas, ki še morate preživeti v službi do konca delovnika, od dejanskega odhoda še dodatno oddaljila. Delovnik bo namreč psihološko trajal še dlje. Če je tako iz dneva v dan, ste brez dvoma pri svojem delu nesrečni, mar ne?

 

 

 

3. V nedeljo zvečer vas skrbi za ponedeljkovo jutro.

Stress-at-Work

“Nikoli ne spim dobro vsako nedeljo zvečer, ker me skrbi, kaj bo v službi v ponedeljek zjutraj. Moje delo je zelo stresno, zato moraš ob začetku tedna vložiti dodaten napor, da se sploh spraviš do tja.” (vir)

Ena najslabših stvari pri zmanjševanju sreče pri delu je, da se negativni občutki razlivajo tudi čez vaš prosti čas. Če ste imeli slab dan v službi, je težko priti domov ves nasmejan in dobre volje. In če je bil ves teden slab, se je za vikend težko zabavati ali se sprostiti. Vsakdo je to že kdaj doživel, problem pa je, če se to ponavlja iz tedna v teden.

 

 

4. Malenkosti so velik problem.

house-20110407001025109

Motijo vas vse malenkosti, v vseh razsežnostih. Na primer, če si je nekdo na službenem parkirišču vzel preveč prostora ali če sodelavec v sosednji pisarni govori preglasno (bognedaj, da se smeji). Ali pa vas v mailih, ki niso bili poslani samo vam osebno, moti kaka beseda. Se dva sodelavca po vašem mnenju družita prepogosto? Iščete dlako v jajcu v vsakem tedenskem poročilu ali zapisniku sestanka?

Verjemite mi, ko ste pri svojem delu nesrečni, imate bistveno tanjšo kožo in nižji bolečinski prag. In vsaka stvar vas mnogo lažje vznejevolji.

 

 

5. Ste brezbrižni do pomoči sodelavcem.

Slika1

Sodelavci resnično potrebujejo pomoč. Ampak nekako najdete izgovor, samo zato, da ne bi ponudili svoje roke. Le zakaj bi?

Znana psihološka študija je analizirala posameznike potem, ko so opazovance spravili bodisi v dobro ali v slabo voljo. Ob tem so jih prosili, naj raziskavo nadaljujejo v drugem prostoru, ki ga je od prvega ločil daljši hodnik. Pri sprehodu skozi hodnik je bil namenoma postavljen moški z veliko škatlo in prosil za pomoč pri odpiranju stranskih vrat. Ali bo sodelujoči v raziskavi pomagal moškemu s škatlo, je bil prikriti glavni namen raziskave. In prav gotovo ste uganili – raziskava je dokazala: vsi, ki so jih v prvi sobi spravili v slabo voljo, so bili precej manj razpoloženi za pomoč sočloveku.

 

 

6. Porajajo se vam sumi, kaj žene druge.

suspicious1

Karkoli vaši sodelavci že počnejo, vedno se vam poraja misel, “le kaj naklepajo?”. Naj bodo nameni dobri ali slabi, naj bo stvar velika ali majhna, vse odločitve in aktivnosti vaših nadrejenih ali sodelavcev gledate skozi prizmo sumničavosti.

Študije po svetu so pokazale, da smo sumničavi hitreje, če smo nesrečni ali slabe volje.

 

 

 

7. Tekmujete za boljšo plačo in naziv.

205426780_1b94e7b0ef_zDelo, ki ga opravljate, vam ni tako všeč, zato se osredotočite na plačo, bonitete in ugodnosti. Še posebno, če ste pri delu ugotovili, da je nekdo na podobnem položaju bolje plačan. Ali pa je napredoval, medtem ko vi niste. In to vas tako najeda, da ste se preveč fokusirali na vse ugodnosti, ki jih želite izkorisiti. Ali pa vam celo pripadajo, neodvisno od kakovosti vašega dela. Tako kot tista kotna pisarna, ki jo je dobil nekdo drug.

Če ste pri delu nesrečni, lahko – četudi nehote – postanete precej bolj tekmovalni. Ali vsaj zavidljivi – tipični stereotip o slovenskem zavidanju drugim: “Če bi fovšija gorela, bi bila v ognju vsa Slovenija”. Zakaj je tovrstna tekmovalnost ali zavidanje hud problem? Obstaja preprost razlog: Kadar vam delo in delovno okolje ne nudi dovolj veselja, želimo nekaj drugega v zameno. “Res prenašam vse to sr****, a vsaj plača je dobra.” Se vam zdi znano?

 

 

8. V službi nimate prijateljev.

200_s

“Prijatelji v službi? Ehh, saj so vsi sami kreteni.”

Raziskava Gallupa o delovni zavzetosti je pokazala, da je eden najpomembnejših dejavnikov, ki napovedujejo srečo pri delu, dobro stkane vezi med sodelavci. To ve vsak vodja, ki želi vzpostaviti dober tim. Povezanost na prijateljski ravni? Še bolje. Imeti vsaj enega dobrega prijatelja v službi je zlata vredno pravilo, ne samo za organizacijo, pač pa tudi za vas osebno.

 

 

9. Vseeno vam je. Glede vsega.

index

Stvari lahko potekajo dobro ali slabo – v vsakem primeru vam je vseeno. V vas ne sprožajo nobene želje, motivov ali izzivov.

Kadar ste pri delu nesrečni, gledate zgolj nase in ne svet okoli sebe. Tudi na enoto, v kateri delate, ne, niti na rezultate – dobre ali slabe. Kriza št. 1!

 

 

10. Pojavljajo se fizični simptomi.

Physical-symptoms

Vas muči nespečnost, glavoboli, pomanjkanje energije? Čutite napetost v vratu, mišicah, pa za to ni pravega fizičnega razloga? Se soočate s kakšnim drugim simpotomom, ki bi lahko bil povezan s stresom ali vašim delom nasploh?

Študije so pokazale, kako je osebno zdravlje v neposredni povezavi z vašo osebno srečo pri delu. Če se pri delu nesrečni, ste bistveno bolj dovzetni za bolezni, imunsko oslabljenost in številne druge simptome, tudi zmanjšano sposobnost v stresnih situacijah. Ste pod stresom ves čas? Skoraj zagotovo je tako, ker ste pri delu nesrečni.

 

 

Kaj se lahko naučite iz tega?

Koliko zgoraj naštetih signalov lahko pripišete sebi v trenutnem stanju pri delu? Več kot 3? Morda več kot 5? Vsekakor vam jih želim čim manj, a če ste pritrdili na vsaj 5 omenjenih primerov, je to rdeči alarm, da nekaj spremenite.

Bi na seznam uvrstili tudi kak drug dejavnik, ki je po vašem mnenju prav tako pomemben za presojo sreče pri delu? Dodajte vaš odgovor v komentar – z veseljem bom upošteval vaše mnenje.